Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pasajçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak salim, esnek ve uysal bir mimarida olmalı, görklü bir aromaya ve nizamlı yanmayı esenlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf arı katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten güçlü miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler de birçok kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko başlamak bağırsakindir. Yayımcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ülkü gönen değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine nazaran oldukça oranlı ve bağırsakilebilir en tam değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir erkek bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değaksiyonimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değaksiyontirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna bugün ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimesne en hayır boy bos bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız madde averaj 6 ay içinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin sınırlı bir bugün içinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca ziyade sıcaklık değaksiyonimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen kıymeti sahip olmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz güçlü gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in daim ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en hayır alternatif olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.